Program
„Owoce i warzywa w szkole”.
Głównym celem programu Wspólnej Polityki
Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków
żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich
codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez
działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
W roku szkolnym 2016/2017 w programie
będzie mogło uczestniczyć przeszło 1,350 mln dzieci uczęszczających
regularnie do szkół podstawowych, tj. realizujących obowiązek rocznego
przygotowania przedszkolnego (tzw. zerówki) oraz dzieci z klas I-III.
Program finansowany jest ze środków
pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu
krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2016/2017
wynosi ok. 19,762 mln EUR (ok. 84,265 mln PLN).
Dzieciom uczestniczącym w programie
udostępnia się 2, 3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane
do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe)
oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki
amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i
kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w
programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu
owocowego i jednego produktu warzywnego. Owoce, warzywa oraz soki nie
mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących..
Aby skutecznie i trwale ukształtować
nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw,
ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o
zaletach spożywania owoców i warzyw. Każda szkoła uczestnicząca w
programie, zgodnie z wytycznymi MEN realizuje różnego rodzaju działania
poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.
|